Ana içeriğe atla

Allah, Cengiz'in Bütün Günahlarını Affeder

|

MOĞOL KANUNLARI- EK I.
Madde 10.      Ebu Tâlib'in oğlu Ali'nin bütün ardgelenleri (ehl-i beytin evlatları), bütün fakirler, Kuran okuyucular, fakıhler, hekimler, bilginler, rakipler ve tek başına inzivada yaşayanlar, müezzinler ve ölü yıkayıcılar vergi ve resimlerden muaftırlar.
Madde 11.    — Tanrının hoşuna gitmek için birer araç olduklarından bütün dinlere eşit olarak saygı gösterilmelidir.
sh: 143-144
Ortaasyalı göçebe bir milletin hukuku olmak bakımından Moğol hukukunun eski Türk hukuku ile müşterek birçok noktaları olduğu muhakkaktır. Ayrıca Cengiz'in kurmuş olduğu büyük imparatorluğun sınırları içinde birçok Türk boyları ve devletleri de kalmış olduğundan bu hukuk bundan sonraki Türk hukukuna doğrudan doğruya tesir de etmiştir. Bundan Ötürü bu hukukun temelini teşkil eden kanunlardan şimdiye kadar ele geçenleri Dr. Curt Alinge'nin içinde sistematik bir şekilde toplamış ve incelemiş olduğu ve Leipzig'de 1934 yılında yayınlanmış bulunan «Mongolische Gesetze, Darstellung des geschriebenen mongolisehen Rechts» adlı eserini Türkçeye çevirmekle Türk hukuk tarihi araştırmaları yolunda faydalı bir iş yaptığımız kanaatinde bulunuyoruz.
Prof. Dr. Coşkun Üçok

Kaynak: Dr. Curt ALİNGE, Moğol Kanunları, trc: Prof. Dr. Coşkun Üçok, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları, 1967, Ankara


Benzer Yazılar